zaterdag 25 mei 2013

maandag 20 mei 2013

Spreekwoord van de week

Habet et musca splenem
 
Zelfs een vlieg heeft een milt
 
 
(en volgens de Romeinen is de milt de zetel van de woede)

zaterdag 18 mei 2013

JRI kan niet tekenen, maar haar leerlingen... (deel 2)

Zoals beloofd, het tekentalent van klas 4!

De opdracht was op basis van de Griekse tekst een tekening te maken van een bolletjesmens. Een wat? Een bolletjesmens. Vroeger namelijk, hadden de mensen 4 armen en 4 benen en 1 hoofd met 2 gezichten. En als ze haast hadden, rolden ze. Dus, tekent u dat maar... In deze klas bleken de heren de echte tekenaars.

Bij Pepijn waren de bolletjesmensen heel vrolijk:

 
 
Tim kwam de volgende les terug met een waar kunstwerk:
 


En hoe het afliep met de bolletjesmensen? Tja, kijk maar naar jezelf. Zeus hakte ons in tweeën, en daarmee begon de zoektocht naar onze wederhelft die we liefde noemen.

maandag 13 mei 2013

Spreekwoord van de week

Orbis terrarum liber est,
et illi qui non commeant modo unam paginam legunt
 
 
De wereld is een boek,
en zij die niet reizen lezen slechts een pagina
 
 
(Onterecht toegeschreven aan Augustinus)

zondag 12 mei 2013

JRI kan niet tekenen, maar haar leerlingen... (deel 1)

Naar aanleiding van dit filmpje:


maakten de leerlingen van 3TG stripverhalen op basis van een vaasafbeelding. Van de 6 afbeeldingen waaruit ze konden kiezen, bleken er 2 erg populair: Achilles en Odysseus die schaken en het kind met de jojo.

Sommigen bleven dicht bij het origineel: bij Mark en Davie liep het potje schaak uit op een dodelijke vechtpartij, mythologisch gezien toch zeker geen onwaarschijnlijk scenario!









Ook bij een groepje dames dat blijkbaar anoniem wilde blijven (maar ik geloof dat het Tessa en Kirsten waren), liep het dodelijk af, maar het schaakspel veranderde in een vuurkorf en de aanleiding tot het gevecht was het opeten van de laatste marshmellow.




 Sjoerd plaatste de mythe in de moderne tijd en maakte van het schaakspel een iPad, een idee dat ook de classici retiarii al hadden (al maakten zij er een laptop van).


















Het jojo-ende kind leverde eerlijk gezegd niet zulke spannende verhalen op, het is tenslotte een wat eentonig spel, zoals verschillende groepjes treffend lieten zien in hun strips (deze is van Sascha). Toch moet je oppassen met zo'n jojo (maar wie tekende dit?).


En dan was er nog een strip waarin de jojo-ende Hektor een jongetje tegenkwam, maar die is niet af, dus hoe spannend dat werd, zullen we nooit weten...



Het originaliteitspunt gaat in ieder geval naar Linda en Demi, die als enigen de afbeelding van de centaur Cheiron en de jonge Achilles kozen. Bovendien maakten ze er een ware Griekse tragedie van:



Volgende keer: het Griekse tekentalent van de vierdeklassers!

maandag 6 mei 2013

woensdag 1 mei 2013

Koning Alexander

Nu Willem Alexander in Nederland aan de macht is, vinden wij het tijd worden om zijn naamgever eens onder de loep te nemen. Nee, niet Willem van Oranje natuurlijk. Veel te modern. We hebben het natuurlijk over Alexander de Grote.

Natuurlijk zijn beide heren koning over een enorm gebied. Hun invloed op politiek en cultureel is zeker zo groot, dat moge helder zijn. Helaas kwam wij na wat research echter tot de conclusie dat de oorspronkelijke Alexander niet voor niets de Grote werd genoemd en onze huidige Alexander niet een dergelijke aanduiding aan zijn naam heeft kleven.

Ten eerste liet Alexander de Grote zich niet binden aan een vrouw, maar had er een thuis en er waarschijnlijk meerdere in het Oosten. Schande! Nu is ook Máxima van ver gehaald, maar is alleen haar vader controversieel.

Ten tweede temde Alexander de Grote een paard met een ossenkop en weet onze Alex slechts zijn kater te bedwingen.


Dan hebben wij het nog niet eens over de wapenfeiten van beide heren, maar wellicht is in dit opzicht enig geduld geboden. Onze kleine Alexander is immers slechts een dag koning.

Overigens waren beide heren baardloos. En heeft dat de Griekse Alexander er ooit van weerhouden grootse daden te verrichten?


(Afbeeldingen: Pompeii, Rome (Villa Farnesina) en Vergina)