donderdag 25 december 2014

OPROEP: esse-macarena

Binnenkort starten wij, samen met oud-collega Judith Richter, op Youtube een kanaal over de klassieken. Er staat al een aantal filmpjes in de startblokken, maar we willen openen met een knaller. Hiervoor hebben wij jullie hulp nodig. 

Ooit maakten wij een filmpje met het praesens van esse op de wijs van de Macarena (zie het bericht van november vorig jaar). Dat filmpje is aan een remake toe. Daarom vragen we alle gymnasiasten en docenten klassieke talen van Nederland om een filmpje te maken waarin zij het liedje zingen en dansen. Hier kun je karaoke-versie vinden die als basis gaat dienen voor het filmpje. Veel plezier. 

Mail ons het resultaat op g punt duermeijer at annavanrijn punt nl



P.S.: Judith Richter heeft overigens een gaaf kanaal opgericht over digitale leermiddelen voor de klassieke talen: Ex Machina

donderdag 27 november 2014

De wonderlijke tombe van Amphipolis

Het is eigenlijk van de zotte dat hier nog niets te lezen was over de tombe van Amphipolis in Noord-Griekenland. Nu de laatste ruimte ook leeggeschoffeld is en er een skelet te bestuderen valt, kan de hamvraag, namelijk wie in deze tombe begraven ligt, beantwoord worden. Dat het iemand is uit de kring rond Alexander de Grote lijkt redelijk vast te staan, maar wie dan precies?


Tot die tijd moeten wij ons laven aan de schoonheid van de tombe. Gelukkig zijn de Grieken ook verzot op deze tombe en staat het internet vol met afbeeldingen en virtuele reconstructies.

Zoals hieronder de prachtige mozaïekvloer met de roof van Persephone door Hades. Van links naar rechts zijn Hermes, Hades en Persephone te zien (of Mercurius, Pluto en Proserpina zo u wilt). Oh ja, en wat paarden natuurlijk. De meest plausibele verklaring die wij hebben gelezen voor het gat in het midden is dat er ooit een grote Ionische zuil op is geplaatst.



Digitale kaart van Pompeii

Al sinds jaar en dag bestaat er een fantastische kaart van de antieke stad Pompeii, in de volks- of beter gezegd archeologenmond de Eschebach-kaart. Deze magnifieke kaart, met alle toen bekende oude muurtjes erop, is van de hand van de in 1982 overleden Hans Eschebach.


Hierboven een stukje van deze Eschebach-kaart. 

Gelukkig gaat ook de klassieke archeologie met zijn tijd mee, al is het misschien wat trager dan de rest van de wereld. Nu is er namelijk ook een virtuele kaart van het oude Pompeii beschikbaar, gewoon op een deel van google-maps. Bekijk het hier. Let op: alleen voor archeofielen.

vrijdag 14 november 2014

Met het gymnasium op stap: Rome 2014

Het is ons weer gelukt. We hebben onze gymnasiasten weer de blaren op de voeten weten te lopen en de breinen weten vol te proppen met klassieke levenswijsheden en vaardigheden. Naast kennis over antieke tempels, barokke kerken en schilderijen uit de Renaissance, hebben onze leerlingen nu ervaring met voorrang nemen in plaats van krijgen, met hoe je iemand een applausje geeft zonder geluid (met zwaaiende handen in de lucht) en hoe je je vakkundig over je lacunes in kennis heen kunt bluffen.

En natuurlijk dat je je docenten nooit helemaal kunt vertrouwen, zoals de climax van de spannende avondwandeling hieronder (=sleutelgat zoals eerder op dit blog beschreven).

Zeer gedwee lieten de leerlingen zich meevoeren over de kasseien van de oude stad. Zo gedwee zelfs dat zij tegen alle verwachtingen in op een bepaald moment zelfs anderhalf uur de tijd kregen om plastic prul voor het thuisfront aan te schaffen. De leiding wist niet wat ze overkwam.
Natuurlijk heeft iedere reis zijn tegenvallers, zo was de opgraving van de oude havenstad van Rome veel eerder dicht dan normaal, blijkt eind oktober de zon eerder onder te gaan (wie had dat gedacht) en stond er een rij van twee uur voor de St. Pieterskerk. De leerlingen lieten zich echter nooit uit het veld slaan en monter ploeterden zij voort. Het was een onvergetelijke reis. En natuurlijk zeggen we dat ieder jaar, maar dan mag dit jaar zeker niet uit blijven. Dank jullie wel.

Hier een impressie van de reis.




zondag 26 januari 2014

Rome-tip: stukje Aventijn

Hoe fantastisch zou het zijn als je de sleutels van de eeuwige Stad zou hebben, zoals in La Granda Bellezza. Een van die sleutels gaf toegang tot een prachtig parkje met uitzicht op de Sint-Pieter. Hier vindt u waar u dit zou kunnen vinden, mocht u nog eens een bezoekje wagen aan Rome. Helaas gaat voor ons stervelingen de deur niet open en moeten we het doen met een kijkje door het sleutelgat, maar madre madonna wat een kijkje.

Op de jaarlijkse Rome-reis van onze school plachten wij te beginnen op de Circus Maximus. Wat nu als we een detour zouden maken via de Aventijn? We stellen voor uit de metro te stappen bij Circo Massimo. Dan gaan we nu eens niet meteen naar de Circus, nee, we stappen de Aventijn op.

Stap 1: Het mitreum onder de Santa Prisca


We zijn er zelf nog nooit geweest, maar een beetje avontuur zijn wij nooit vies van.

Stap 2: Het sleutelgat op de Piazza dei Cavalieri di Malta


Jazeker, de reden voor deze detour. Knijp een oog dicht en piep door het gaatje. Je ziet dan door een symmetrische haag de koepel van een nogal bekende kerk.

Stap 3: De Santa Sabina



De meest rustgevende Vroeg-Christelijke kerk die wij in Rome zijn tegengekomen (op de tweede plaats de Santi Quattro Coronati). Alleen al de moeite van de detour waard.

Stap 4: De Circus Maximus

Vervolgens gaan wij toch de Circus Maximus op, rennen een rondje met de stoere knapen en vervolgen onze weg naar de tempels op het Forum Boarium en de Santa Maria in Cosmedin.

Heerlijk.