zondag 21 april 2013

Reistip 1: Salamis (Noord-Cyprus)

Sommige opgravingen zijn de moeite van een detour waard, anderen een hele reis. In de laatste categorie valt Salamis.

Salamis wordt al bewoond vanaf de Late Bronstijd, maar beleeft haar hoogtijdagen later, van de klassieke periode tot aan de Romeinse tijd. Vooral van de laatste periode zijn nu prachtige resten te zien. Het gymnasion/de palaestra (heb ik wel foto's van, maar daar sta ik zelf ook op), het theater, de huizen, you name it. Super mooi bewaard gebleven  en niet zo druk als vergelijkbare sites als Efese (in Turkije).

Om Salamis te bezoeken ga je naar Noord-Cyprus, het zogenaamde Turkse deel dus.
Een paar kilometer ten noorden van het eveneens magnifieke Famagusta (vervallen gotische kerken overal waar je kijkt) rijd je zo naar de opgraving van Salamis. Het is een gigantisch terrein, dus trek je beste wandelschoenen aan en neem de tijd (en dan bedoel ik uren).


En ja, noord-Cyprus is veilig. Je vliegt er heen via Turkije of doet het heel omslachtig, zoals wij, vanuit het zuidelijke Griekse deel. Dit laatste betekent dat je met al je bagage lopend de grens over moet. Veel succes als je tassen, kind en kinderstoeltje hebt. De meeste van jullie zullen van dat laatste echter weinig  last hebben, vermoed ik.

Veel plezier daar.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten