zaterdag 21 december 2013

Villa dei Papiri

Nog altijd blijven archeologen en classici driftig onderzoek doen naar de oudheid. Zo zijn ze nog steeds bezig met het ontcijferen van de papyri uit een villa bij Herculaneum (bij Napels in Zuid-Italië). Dit vertelt BBC News ons. 

Hieronder is een foto te zien van een reconstructie van de Villa dei Papiri, zoals de rijke Amerikaan J. Paul Getty in Californie heeft laten nabouwen. 




In 1750 is men begonnen met opgravingen in deze luxe villa en nog steeds zijn archeologen daar bezig. 

Helaas kan je er nu niet in als gewone sterveling, maar de beelden uit de villa staan opgesteld in het museum van Napels. 

Het meest interessante voor liefhebbers van klassieke talen zijn natuurlijk de papyrus-rollen die daar gevonden zijn. Stapje voor stapje zijn ze bezig geweest de haast verkoolde teksten te ontrollen, maar dat blijkt een nogal gevaarlijke bezigheid. Veel stukken tekst gaan door deze techniek verloren of stuk. Daar hebben archeologen iets op gevonden. Door middel van röntgen-technieken proberen ze nu de inhoud van de rollen te achterhalen zonder ze al te veel te beschadigen.  








Veel van de teksten, voor zover ze nu ontrold en bekeken zijn, blijken Grieks en geschreven door de filosoof en dichter Philodemus van Gadara (c. 110-40/35 v. Chr.), een leerling van Epicurus. Een hoogleraar klassieke talen van de universiteit van New York denkt zelfs dat dit deel van de villa de bibliotheek van Philodemus zelf moet zijn geweest. 

Om de al ontcijferde teksten te lezen, ga dan naar de site van UCLA

Voor meer informatie over de opgraving, bezoek dan ook eens deze site.


zaterdag 30 november 2013

Esse-macarena

Hoe het kan dat deze klassieker nog niet eerder op ons blog te horen was, is ons ook een raadsel. Voor iedereen die moeite heeft de praesens van esse te leren: Esse-macarena



Volgende keer: Een update van het Perfectum op Mamase

donderdag 24 oktober 2013

Die arme Acropolis

Wat heeft de Acropolis van Athene veel te verduren gehad door de eeuwen heen; zure regen, vogelpoep en aardbevingen. Ja, dan heb je na verloop van tijd behoorlijk wat op te lappen.

The Glafka Project is een online game over de restauratie van de Acropolis van Athene. Speel het hier. Veel plezier.


dinsdag 15 oktober 2013

Welkom

Beste leerlingen uit groep 8

We hebben wat leuke dingen bedacht voor jullie om te doen vanochtend.

Je hebt een net filmpje gezien over wat wij doen op het gymnasium en waarom het zo leuk is.
Nu gaan Tim, Janneke en Jamie met jullie het Griekse alfabet zingen, waarna jullie je naam in het Grieks op kunnen schrijven op typegreek.com.

Als daar klaar mee bent, kun je twee dingen doen.
Of je gaat nu je kennis testen over Grieken en Romeinen. Ga daarvoor naar socrative en vul Room Number 444924 in.

Of je gaat een mythologisch spelletje doen: MegaMythen.


Romeins waterorgel nu te zien in Keulen

Maandag 14 oktober stond in de NRCnext een artikel over een nieuwe reconstructie van het Romeinse waterorgel van Aquincum (het huidige Budapest) uit 228 v. Chr.. Nu te zien in het Römisch-Germanisches Museum in Keulen.

Het orgel is gereconstrueerd op basis van deze resten:



Wat een puzzel.

Gelukkig hadden ze ook afbeeldingen van hoe zo'n ding er uit moet hebben gezien, zoals deze uit Trier:



En hoe klinkt dat? Oordeel zelf. Nee, ik ben ook niet zo onder de indruk, maar het idee is wel gaaf. Toch?

maandag 8 juli 2013

Klassenset voor het Anna

Eindelijk is het dan zover; de Sixtijnse Kapelkijker is in productie genomen.

Het gymnasium van het Anna van Rijn College heeft de primeur. Op de aankomende Rome-reis in september zal elk van onze gretige Rome-gangers uitgerust worden met een eigen leen-exemplaar.

Niet alleen nuttig in de Sixtijnse Kapel, want bedenk eens hoe goed hij zal werken in de verschillende Vroeg-Christelijke kerken van de Stad. Of om vanaf de koepel van de Sint-Pieter geestelijken in het Vaticaan te bespieden. De Rome-reis zal nooit meer hetzelfde zijn. Nu maar hopen dat we overal in mogen...



Zelf te maken met een scheerspiegel, een goedkope verrekijker en 3 tie-rapjes. Of te bestellen voor 15 euro (exclusief verzendkosten).

Spreekwoord van de week

Otia corpus alunt
 
Rust komt het lichaam ten goede

woensdag 3 juli 2013

Pompeii (deel 2)

Zoals beloofd, een blog over Pompeii die actie vraagt. In de keuken! In Pompeii, in 79 n. Chr. stopte iemand een brood in de oven. In 1930 haalden opgravers het er weer uit. Het was niet meer eetbaar, maar ze hebben wel onderzocht wat erin zat. En zo kon dit jaar een expert de keuken in met een bijna 2000 jaar oud recept. Do try this at home!






En mocht je graag werken met een muziekje, dan is dit misschien een leuke:

maandag 1 juli 2013

Spreekwoord van de week

E lingua stulta veniunt incommoda multa
 
Van een dwaze tong komen veel onaangenaamheden

maandag 24 juni 2013

Spreekwoord van de week

Emendatio pars studiorum longe utilissima est
 
Het corrigeren is verreweg het nuttigste deel van de studie
 
(Quintilianus 10,4,1; wij spreken onszelf vast wat moed in, jullie ook succes met de toetsweek!)

zondag 23 juni 2013

Pompeii (deel 1)

In Pompeii was en is veel te beleven. Zo verdiepte klas 2TG  zich de laatste tijd in Pompeiaanse huizen en klas 3TG las een paar graffititeksten die daar gevonden zijn.

Het British Museum (London) heeft een mooie tijdlijn gemaakt van de uitbarsting van de Vesuvius, met daarin beschrijvingen van de situatie in Pompeii en Herculaneum, gevonden voorwerpen, reconstructiefilmpjes etc. Neem daar alvast eens een kijkje, we zijn snel terug met nog een Pompeii-bericht dat wat meer offline actie vergt...

            

maandag 17 juni 2013

Spreekwoord van de week

Bos in lingua
 
Een rund op de tong
 
(iemand die is afgekocht om te zwijgen; het 'rund' is hier een munt met een rund erop)

maandag 10 juni 2013

Spreekwoord van de week

Non scholae, sed vitae discimus
 
Wij leren niet voor school, maar voor het leven

woensdag 5 juni 2013

Net zo cool als Hermes

Ik weet niet hoe het met jullie is, maar wij riepen heel hard 'woah!!' toen we de gevleugelde All Stars van Hermes' zoon Luke zagen in de film Percy Jackson. Die willen we ook! Voor wie hem niet heeft gezien, je ziet ze in onderstaand filmpje van ongeveer 0.15-0.20:

 
De schoen waarmee je kunt vliegen, moet nog op de markt gebracht worden, maar de looks kun je nu zelf creëren. Ehm ja, inderdaad, vleugels aan je schoenen. Het schijnt al een hit te zijn onder (de kinderen van) celebrities. Wij zeggen: Hermes is hip!
 
 


maandag 3 juni 2013

Spreekwoord van de week

Omnes vulnerant, ultima necat
 
Allen verwonden, de laatste doodt
 
(rara waar gaat dit over...)

zaterdag 25 mei 2013

maandag 20 mei 2013

Spreekwoord van de week

Habet et musca splenem
 
Zelfs een vlieg heeft een milt
 
 
(en volgens de Romeinen is de milt de zetel van de woede)

zaterdag 18 mei 2013

JRI kan niet tekenen, maar haar leerlingen... (deel 2)

Zoals beloofd, het tekentalent van klas 4!

De opdracht was op basis van de Griekse tekst een tekening te maken van een bolletjesmens. Een wat? Een bolletjesmens. Vroeger namelijk, hadden de mensen 4 armen en 4 benen en 1 hoofd met 2 gezichten. En als ze haast hadden, rolden ze. Dus, tekent u dat maar... In deze klas bleken de heren de echte tekenaars.

Bij Pepijn waren de bolletjesmensen heel vrolijk:

 
 
Tim kwam de volgende les terug met een waar kunstwerk:
 


En hoe het afliep met de bolletjesmensen? Tja, kijk maar naar jezelf. Zeus hakte ons in tweeën, en daarmee begon de zoektocht naar onze wederhelft die we liefde noemen.

maandag 13 mei 2013

Spreekwoord van de week

Orbis terrarum liber est,
et illi qui non commeant modo unam paginam legunt
 
 
De wereld is een boek,
en zij die niet reizen lezen slechts een pagina
 
 
(Onterecht toegeschreven aan Augustinus)

zondag 12 mei 2013

JRI kan niet tekenen, maar haar leerlingen... (deel 1)

Naar aanleiding van dit filmpje:


maakten de leerlingen van 3TG stripverhalen op basis van een vaasafbeelding. Van de 6 afbeeldingen waaruit ze konden kiezen, bleken er 2 erg populair: Achilles en Odysseus die schaken en het kind met de jojo.

Sommigen bleven dicht bij het origineel: bij Mark en Davie liep het potje schaak uit op een dodelijke vechtpartij, mythologisch gezien toch zeker geen onwaarschijnlijk scenario!









Ook bij een groepje dames dat blijkbaar anoniem wilde blijven (maar ik geloof dat het Tessa en Kirsten waren), liep het dodelijk af, maar het schaakspel veranderde in een vuurkorf en de aanleiding tot het gevecht was het opeten van de laatste marshmellow.




 Sjoerd plaatste de mythe in de moderne tijd en maakte van het schaakspel een iPad, een idee dat ook de classici retiarii al hadden (al maakten zij er een laptop van).


















Het jojo-ende kind leverde eerlijk gezegd niet zulke spannende verhalen op, het is tenslotte een wat eentonig spel, zoals verschillende groepjes treffend lieten zien in hun strips (deze is van Sascha). Toch moet je oppassen met zo'n jojo (maar wie tekende dit?).


En dan was er nog een strip waarin de jojo-ende Hektor een jongetje tegenkwam, maar die is niet af, dus hoe spannend dat werd, zullen we nooit weten...



Het originaliteitspunt gaat in ieder geval naar Linda en Demi, die als enigen de afbeelding van de centaur Cheiron en de jonge Achilles kozen. Bovendien maakten ze er een ware Griekse tragedie van:



Volgende keer: het Griekse tekentalent van de vierdeklassers!

maandag 6 mei 2013

woensdag 1 mei 2013

Koning Alexander

Nu Willem Alexander in Nederland aan de macht is, vinden wij het tijd worden om zijn naamgever eens onder de loep te nemen. Nee, niet Willem van Oranje natuurlijk. Veel te modern. We hebben het natuurlijk over Alexander de Grote.

Natuurlijk zijn beide heren koning over een enorm gebied. Hun invloed op politiek en cultureel is zeker zo groot, dat moge helder zijn. Helaas kwam wij na wat research echter tot de conclusie dat de oorspronkelijke Alexander niet voor niets de Grote werd genoemd en onze huidige Alexander niet een dergelijke aanduiding aan zijn naam heeft kleven.

Ten eerste liet Alexander de Grote zich niet binden aan een vrouw, maar had er een thuis en er waarschijnlijk meerdere in het Oosten. Schande! Nu is ook Máxima van ver gehaald, maar is alleen haar vader controversieel.

Ten tweede temde Alexander de Grote een paard met een ossenkop en weet onze Alex slechts zijn kater te bedwingen.


Dan hebben wij het nog niet eens over de wapenfeiten van beide heren, maar wellicht is in dit opzicht enig geduld geboden. Onze kleine Alexander is immers slechts een dag koning.

Overigens waren beide heren baardloos. En heeft dat de Griekse Alexander er ooit van weerhouden grootse daden te verrichten?


(Afbeeldingen: Pompeii, Rome (Villa Farnesina) en Vergina)

zondag 21 april 2013

Reistip 1: Salamis (Noord-Cyprus)

Sommige opgravingen zijn de moeite van een detour waard, anderen een hele reis. In de laatste categorie valt Salamis.

Salamis wordt al bewoond vanaf de Late Bronstijd, maar beleeft haar hoogtijdagen later, van de klassieke periode tot aan de Romeinse tijd. Vooral van de laatste periode zijn nu prachtige resten te zien. Het gymnasion/de palaestra (heb ik wel foto's van, maar daar sta ik zelf ook op), het theater, de huizen, you name it. Super mooi bewaard gebleven  en niet zo druk als vergelijkbare sites als Efese (in Turkije).

Om Salamis te bezoeken ga je naar Noord-Cyprus, het zogenaamde Turkse deel dus.
Een paar kilometer ten noorden van het eveneens magnifieke Famagusta (vervallen gotische kerken overal waar je kijkt) rijd je zo naar de opgraving van Salamis. Het is een gigantisch terrein, dus trek je beste wandelschoenen aan en neem de tijd (en dan bedoel ik uren).


En ja, noord-Cyprus is veilig. Je vliegt er heen via Turkije of doet het heel omslachtig, zoals wij, vanuit het zuidelijke Griekse deel. Dit laatste betekent dat je met al je bagage lopend de grens over moet. Veel succes als je tassen, kind en kinderstoeltje hebt. De meeste van jullie zullen van dat laatste echter weinig  last hebben, vermoed ik.

Veel plezier daar.


maandag 15 april 2013

zondag 14 april 2013

RSI in de onderwereld

Tja, een pretje is het niet in de onderwereld, zeker niet als je een vreselijke misdaad hebt begaan, zoals Sisyphus, Tantalus en de Danaïden. Ook Prometheus, die Zeus te slim af was, had het zwaar te verduren. En ok, Achilles was een grote held, maar zo'n race tegen de schildpad van Zeno die je nooit kunt inhalen, kan toch ook niet echt leuk zijn.

Mythologische verhalen inspireren tot vanalles, bijvoorbeeld computerspelletjes. Bovengenoemde verhalen zijn verwerkt tot games (met graphics die ook uit de oudheid stammen, 'retro' noemen ze dat) door Pippin Barr. Je kunt ze hier spelen, maar een waarschuwing is wel op zijn plek: hoe fanatiek je ook bent, het duurt een eeuwigheid voor je het level uitspeelt... Geef dus op tijd op, want behalve uitgepikte levers en chronische honger en dorst kan Ancient Greek Punishment ook RSI veroorzaken.


maandag 1 april 2013

Spreekwoord van de week

Κρῆτες ἀεὶ ψεῦσται
 
Kretenzers liegen altijd

(paradox van Epimenides, die zelf Kretenzer was)

zondag 31 maart 2013

Anna Klassiek presents: Percy Jackson!

Alle gymnasiasten van klas 1TAG, 2TG en 3TG zijn komende woensdag na het 6e uur van harte welkom om in 0.44 met ons Percy Jackson te komen kijken!

Percy Jackson is een jongen die in New York woont en het met zijn dyslexie en ADHD helemaal niet makkelijk heeft op school, maar zijn leven wordt nog veel moeilijker: er gebeuren ineens heel vreemde dingen en Percy blijkt een zoon van Poseidon te zijn! Want ja, de Griekse goden bestaan nog altijd, en al vereert niemand ze meer, eigenlijk zijn ze in 2000 jaar tijd bar weinig veranderd. Percy gaat op een zoektocht naar de bliksem van Zeus met nog een paar halfgoden en komt onderweg de halve Griekse mythologie tegen. Een spannende film en een leuke 'herken-de-mythe' dus!

Kom je ook kijken? Meld je dan aan bij je docent klassieke talen.

maandag 25 maart 2013

vrijdag 15 maart 2013

Julius Caesar

Tja, wie anders, op de Iden van Maart!



En iets serieuzere kost: was het terecht dat Caesar werd vermoord?
(Behoorlijk snelle luistervaardigheid in Engels vereist, maar hé, zijn we een tweetalig gymnasium of niet?!)

maandag 4 maart 2013

Spreekwoord van de week

Timeo Danaos et dona ferentes
 
Ik vrees de Grieken, ook al brengen zij geschenken
 
(Vergilius Aeneis, II.49)

zaterdag 2 maart 2013

Odysseus blijft altijd hip

En dat willen we graag even bewijzen aan de hand van een paar voorbeeldjes. Zo is hier bijvoorbeeld een leuk interactief kaartje van de Odyssee te vinden. Ook de Akinator kent hem, probeer maar uit! En wat dacht je van een verfilming van de Odyssee in space?! We hopen alleen voor Polyphemos dat het geen 3D-film wordt...

Polyphemus is een cycloop; 1-ogige wezens...
(Cartoon van www.grieksemythologie.jimdo.com)

maandag 25 februari 2013

Spreekwoord van de week

γνῶθι σεαυτόν
 
Ken uzelf
 
(Spreuk op de tempel van Apollo in Delphi)

zondag 24 februari 2013

Pauselijk Latijn

Het zal niemand zijn ontgaan: de Paus treedt af. Toch ontging dit nieuws in eerste instantie alle journalisten, op eentje na: de Italiaanse Giovanna Chirri, die blijkbaar ooit haar best deed op het liceo classico en het Latijnse nieuwsbericht begreep voor de officiële vertalingen in moderne talen kwamen. Met dank aan haar Latijn had ze de primeur! Dus bij deze voegen we aan het lijstje 'carrièreperspectieven met de klassieken' een baan als Vaticaan-reporter toe.

Want ja, in Vaticaanstad is Latijn nog steeds de officiële taal. Een aardig berichtje over dit alles (Latijn in het Vaticaan, gesproken Latijn, waar op het web vind je Latijn etc.) vind je hier. Lees ook vooral de voor de gelegenheid in het Latijn vertaalde comments onderaan.

En nu de Paus vertrekt, houdt één ding ons bij Anna Klassiek vooral bezig: zal zijn opvolger ook tweeten in het Latijn? Wij volgen hem in ieder geval zolang hij er nog is... (en kijk even hier om een foto van Benedictus himself in actie te zien!)

maandag 18 februari 2013

Spreekwoord van de week

Calamitas virtutis occasio
 
Een ramp is een gelegenheid voor moed
 
(Seneca, De providentia 4,6)

zondag 17 februari 2013

Ea nox est van Gaius Avis


Wie kent hem niet, Gaius Avis. Met zijn zuidelijke tongval, zijn donkere brilletje en zijn oranje snavel. Afgelopen donderdagavond tijdens het jaarlijkse Cafe Chantant, heeft onze voltallige sectie een van zijn grootste hits, Ea nox est, ten gehore gebracht.

Het zal de lezers van dit blog niet verbazen dat het percentage gymnasiasten in de zaal weer tamelijk hoog was. In welke andere afdeling van het Anna vind je immers zoveel creatieve, geïnteresseerde en coole leerlingen...

Hieronder de tekst (Gaius heeft hulp gehad van onze eigen taalkunstenares Judith Richter):
Gaius Avis - Ea nox est
Rogas an velim fistulam
Concumbimus multa nocte
In taberna, in urbe
Ubi nemo nos sentit
Nemo cognoscit et nemo perturbat
hydria vacua est
Et vestimenta tua aut mea in solo sunt
Haec aurora et musica
Et tanta haec nox habet

Quanta ab nocte exspecto

Ea nox est, quam proscribit Ovidius
Ea nox est, cantata est in carmine
Ea nox est, quam credabam
Ut numquam ea accidat
nunc autem accidit tecum (oehoehoe)

Vigilans specto tectum, puto
diem diu coeptum esse quomodo
Sine causa fugens tecum
ignoscens ubi iter sit finitum
Sum in urbe ignota ulla
Nox summa erat in mea vita
Eheu, fenestram lux penetrat
Cum pro nobis orbis nocte persteterit

Carmen consistit e verbis
Catullus nugas suas scripsit
Sed ea nox tecum vera est

Certe ea accidit tecum
et te solam amo tantum
et te solam amo tantum

zondag 10 februari 2013

Anna's Romeinen en Grieken

We hadden een heel gezellige open dag vorige week, met veel leerlingen uit groep 7 en 8 die hopelijk onze toekomstige leerlingen worden, hun ouders, onze eigen leerlingen en zelfs een oud-leerlinge die als ultieme ervaringsdeskundige over ons gymnasium kwam vertellen!

Onze charmante dames en Guiot kleedden zich in thema:

 
Dorine en Linda uit 3TG
 

 
Guiot en Jamilla
 

En om maar gelijk eens te bewijzen dat het nieuwe digitale leren werkt hier het resultaat van het eerste lesje Grieks van onze bezoekers. We hopen ze volgend jaar in de klas te zien!

maandag 4 februari 2013

zaterdag 2 februari 2013

Open dag!

Het is vandaag open dag op het Anna van Rijn College en wij hebben er zin in! Goed, we moeten op zaterdag werken, maar de hele dag enthousiast over ons vak en onze school vertellen vinden we eigenlijk helemaal geen straf. Bovendien is het altijd heel gezellig met al die bezoekers en natuurlijk onze eigen leerlingen die ons zo goed helpen.

Ben jij bij ons op bezoek geweest? We horen graag wat je er van vond! Je kunt een berichtje voor ons achterlaten op ons digitale prikbord. Als je op de foto bent geweest als Griek/Romein, kom dan later hier nog eens kijken, want binnenkort zetten we hier een link naar alle foto's. We hopen je volgend jaar terug te zien in de klas!

 
 
 
 

maandag 28 januari 2013

Spreekwoord van de week

Quod licet Iovi, non licet bovi
 
Wat Jupiter mag, mag een rund nog niet

maandag 21 januari 2013

Spreekwoord van de week

I ad Graecum pi
 
Ga naar de Griekse letter pi
 
(vanwege de gelijkenis tussen de pi en een galg...)

vrijdag 18 januari 2013

Apud nos nix est

Vertaalt u even mee? Bij...ons...is....NIX? Ja, sneeuw. Klassiek grapje.

Nix (mv nives, verbogen volgens groep 3) is het Latijnse woord voor sneeuw. In Rome zelf ligt (en lag, neem ik aan) maar zelden sneeuw, maar bergen genoeg in Italië, dus sneeuw kenden de Romeinen wel degelijk. Hannibal had er behoorlijk last van met zijn olifanten in de Alpen (en ook van enige miscommunicatie, schijnt...). Het bijvoeglijk naamwoord is overigens niveus en ja, dat is de reden dat er een sneeuwwitte crème is die Nivea heet.

En de Grieken, hebben en hadden die sneeuw? Ja, natuurlijk, ook die hebben bergen in overvloed. Het woord is χιών (gen. χιόνος, verbogen volgens groep 3). En soms, heel soms, ligt er sneeuw op de Akropolis!



woensdag 16 januari 2013

Griekenland in de Uitverkoop: een pop-up store

Het Nieuw Utrechts Toneel (NUT) heeft op de begane grond van Theater Kikker in Utrecht een NUTtige Winkel ingericht. Deze winkel heeft als thema "Griekenland in de Uitverkoop". Hier worden Griekse spulletjes verkocht, bacchanalen gehouden en mooie voorstellingen georganiseerd.

Loop overdag eens bij ze binnen of bekijk op hun website welke voorstellingen ze 's avonds organiseren. Tot en met 26 januari in Theater Kikker.


Een tamelijk controversieel project, getuige de reactie van de Griekse gemeenschap op hun spandoek op de gevel van het theater (foto hierboven en dit artikel)

Als je er toch bent, ga dan eens zitten op een Monologenmachine, gemaakt en geschreven door jullie eigen brug- en KCV-docent.


maandag 7 januari 2013

NIET VOOR JEUGDIGE GYMNASIASTEN


Gymnasiasten opgelet. Dit filmpje is niet geschikt voor jeugdige classici, vanwege veel onnodig naakte Griekse goden en halfgoden en diepere inzichten in wat mythologie nu eigenlijk is.

Kijk dus vooral niet naar Mytho Logique

Veel plezier!

Spreekwoord van de week

αἰὲν ἀριστεύειν
 
Altijd de beste zijn

(Ilias VI.208)