woensdag 1 mei 2013

Koning Alexander

Nu Willem Alexander in Nederland aan de macht is, vinden wij het tijd worden om zijn naamgever eens onder de loep te nemen. Nee, niet Willem van Oranje natuurlijk. Veel te modern. We hebben het natuurlijk over Alexander de Grote.

Natuurlijk zijn beide heren koning over een enorm gebied. Hun invloed op politiek en cultureel is zeker zo groot, dat moge helder zijn. Helaas kwam wij na wat research echter tot de conclusie dat de oorspronkelijke Alexander niet voor niets de Grote werd genoemd en onze huidige Alexander niet een dergelijke aanduiding aan zijn naam heeft kleven.

Ten eerste liet Alexander de Grote zich niet binden aan een vrouw, maar had er een thuis en er waarschijnlijk meerdere in het Oosten. Schande! Nu is ook Máxima van ver gehaald, maar is alleen haar vader controversieel.

Ten tweede temde Alexander de Grote een paard met een ossenkop en weet onze Alex slechts zijn kater te bedwingen.


Dan hebben wij het nog niet eens over de wapenfeiten van beide heren, maar wellicht is in dit opzicht enig geduld geboden. Onze kleine Alexander is immers slechts een dag koning.

Overigens waren beide heren baardloos. En heeft dat de Griekse Alexander er ooit van weerhouden grootse daden te verrichten?


(Afbeeldingen: Pompeii, Rome (Villa Farnesina) en Vergina)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten