zaterdag 21 december 2013

Villa dei Papiri

Nog altijd blijven archeologen en classici driftig onderzoek doen naar de oudheid. Zo zijn ze nog steeds bezig met het ontcijferen van de papyri uit een villa bij Herculaneum (bij Napels in Zuid-Italië). Dit vertelt BBC News ons. 

Hieronder is een foto te zien van een reconstructie van de Villa dei Papiri, zoals de rijke Amerikaan J. Paul Getty in Californie heeft laten nabouwen. 




In 1750 is men begonnen met opgravingen in deze luxe villa en nog steeds zijn archeologen daar bezig. 

Helaas kan je er nu niet in als gewone sterveling, maar de beelden uit de villa staan opgesteld in het museum van Napels. 

Het meest interessante voor liefhebbers van klassieke talen zijn natuurlijk de papyrus-rollen die daar gevonden zijn. Stapje voor stapje zijn ze bezig geweest de haast verkoolde teksten te ontrollen, maar dat blijkt een nogal gevaarlijke bezigheid. Veel stukken tekst gaan door deze techniek verloren of stuk. Daar hebben archeologen iets op gevonden. Door middel van röntgen-technieken proberen ze nu de inhoud van de rollen te achterhalen zonder ze al te veel te beschadigen.  








Veel van de teksten, voor zover ze nu ontrold en bekeken zijn, blijken Grieks en geschreven door de filosoof en dichter Philodemus van Gadara (c. 110-40/35 v. Chr.), een leerling van Epicurus. Een hoogleraar klassieke talen van de universiteit van New York denkt zelfs dat dit deel van de villa de bibliotheek van Philodemus zelf moet zijn geweest. 

Om de al ontcijferde teksten te lezen, ga dan naar de site van UCLA

Voor meer informatie over de opgraving, bezoek dan ook eens deze site.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten