vrijdag 14 november 2014

Met het gymnasium op stap: Rome 2014

Het is ons weer gelukt. We hebben onze gymnasiasten weer de blaren op de voeten weten te lopen en de breinen weten vol te proppen met klassieke levenswijsheden en vaardigheden. Naast kennis over antieke tempels, barokke kerken en schilderijen uit de Renaissance, hebben onze leerlingen nu ervaring met voorrang nemen in plaats van krijgen, met hoe je iemand een applausje geeft zonder geluid (met zwaaiende handen in de lucht) en hoe je je vakkundig over je lacunes in kennis heen kunt bluffen.

En natuurlijk dat je je docenten nooit helemaal kunt vertrouwen, zoals de climax van de spannende avondwandeling hieronder (=sleutelgat zoals eerder op dit blog beschreven).

Zeer gedwee lieten de leerlingen zich meevoeren over de kasseien van de oude stad. Zo gedwee zelfs dat zij tegen alle verwachtingen in op een bepaald moment zelfs anderhalf uur de tijd kregen om plastic prul voor het thuisfront aan te schaffen. De leiding wist niet wat ze overkwam.
Natuurlijk heeft iedere reis zijn tegenvallers, zo was de opgraving van de oude havenstad van Rome veel eerder dicht dan normaal, blijkt eind oktober de zon eerder onder te gaan (wie had dat gedacht) en stond er een rij van twee uur voor de St. Pieterskerk. De leerlingen lieten zich echter nooit uit het veld slaan en monter ploeterden zij voort. Het was een onvergetelijke reis. En natuurlijk zeggen we dat ieder jaar, maar dan mag dit jaar zeker niet uit blijven. Dank jullie wel.

Hier een impressie van de reis.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten